Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2020

Tudomány nők

Hargittai Magdolna Nők a tudományban határok nélkül A tudomány legmagasabb szintjein a nők éppúgy alulreprezentáltak, mint a társadalom egyéb területein.

tudomány nők

Hargittai Magdolna ennek is utánajárt, amikor az elmúlt két évtized során számos kiemelkedő női fizikussal, kémikussal, orvosbiológussal, a modern technológia kutatóival és más területek képviselőivel beszélgetett. A jelen könyv hatvan beszélgetésen keresztül követi nyomon a női tudósok pályáját, felfedezéseit, dilemmáit, nehézségeit és sikereit.

A kifejezés olyan, előítéleteken alapuló láthatatlan akadályokra utal, amelyek korlátozzák a nők felsőbb pozíciókba való előrejutását karrierjük során. Az üvegplafon számítási skálája azt tükrözi, hogy a nők milyen mértékű nehézségekkel néznek szembe annak érdekében, hogy karrierjük a férfikollégáikéhoz hasonlóan haladjon előre.

A szerző taglalja, hogy milyen akadályok nehezítik azt, hogy a kutató nők élre kerüljenek, vezető tudományos tisztségeket nyerjenek el és hogy segítséget kapjanak abban, hogy a család vagy tudomány közötti választás helyett a család és tudomány együttesen érvényesülhessen életükben.

Három részben tárgyalja a négy kontinens 17 országában élő tudós nők tapasztalatait, amelyeket a szerző mértéktartó és előremutató következtetéseivel egészít ki.

 1. A málnaszedéstől az MTA-ig.
 2. Egységes utas edsa felfüggesztve
 3. Határidő:
 4. Női tudósok listája – Wikipédia
 5. - Червь… я знаю, на бы это обнаружилось, когда «Попрыгунчик» Беккер оказался заперт в Божьем.
 6. Установленная на треноге картонная табличка.

Az egyik rész az együtt dolgozó házaspárok tapasztalatain keresztül mutatja be, hogy a közös munka öröme mellett ez a „felállás” sok frusztrációval is járhat. Külön rész foglalkozik azokkal a sikeres női tudósokkal, akik tudományos sikereik teljében magas vezetői beosztásba kerültek.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Érdekessége a könyvnek, hogy Indiában, Japánban, Oroszországban és Törökországban dolgozó női tudósok is szerepelnek benne, akikről ritkán hallani. Hargittai Magdolna inspiráló történeteket oszt meg velünk olyan nőkről, akik ügyüket sikerre vitték.

tudomány nők

Ez a különböző kultúrákon bátran átívelő könyv olyan női tudósokkal ismertet meg bennünket, akik képesek voltak életükben egyensúlyt teremteni, és akik rászolgáltak mélységes tiszteletünkre. Roald Hoffman, kémiai Nobel-díjas, a Cornell Egyetem irodalmi tanulmányok professzor emeritusa Ezt a könyvet mindenkinek kötelező elolvasni, aki érdeklődik a világszerte egyre több kiváló női tudós iránt.

Navigációs menü

Hargittai Magdolna, aki maga is kiemelkedő kutató, az Egyesült Államokban, Európában, Oroszországban, Törökországban és Indiában interjúvolt meg több mint egy évtizeden keresztül sok, a legkülönbözőbb területeken dolgozó tudóst. Az eredmény egy páratlan bepillantás sok nagyszerű pálya tudomány nők, tudományos jelentőségükbe és abba, hogy milyen sikeres vezetőnek lenni.

 • Akadémiai Kiadó / Tudomány / Történettudományok / Nők a tudományban határok nélkül
 • Belga esküvő nő találkozó
 • Minden jog fenntartva.
 • Történelem[ szerkesztés ] Az es és as években, bár számos női tudósról szóló könyv és cikk jelent meg, a publikált források szinte minden tekintetben figyelmen kívül hagyták a színesbőrű és a nem-európai vagy nem-észak-amerikai nőket.
 • Regina hall társkereső élet

Brian Uzzi, a vezetéstudomány tudomány nők Richard L. Thomas professzora, Northwestern Egyetem Hargittai Magdolna egy kincsesládikát öntött elénk. A kincsek a természettudományokat művelő nők a világ négy kontinenséről, akik szakmájuk legmagasabb csúcsaira jutottak el.

Nobel-díjas, akadémikus, professzor, egyetemi rektor, akik között sok más mellett van csillagász, entomológus, fizikus, kémikus, kutatóorvos és matematikus.

tudomány nők

Az általános tanulságok levonását a szerző szociológus lányára hagyja. Ő csak mesél. A neves amerikai egyetem nem bírja elviselni, hogy a kutató rendszeresen fél órát késik, mert másképp nem tudja reggelenként útnak indítani tudomány nők négy gyerekét.

A kaukázusi volt szovjet tagállamban a professzor asszony otthon csak főz és tálal, a tradíciók okán azonban az asztalhoz nem ül le meghívott vendégeivel.

Eddig is tudtuk, hogy minden „dolgozó” nő a világ minden országában találkozik előítéletekkel, diszkriminációval, a nők lenézésével, háttérbe szorításával. Mindenütt meg kell küzdenie a munka és a családi élet, gyereknevelés összeegyeztetésével.

Akadémiai online

Hargittai Magdi interjúiból most azt tudjuk meg, hogy mindez a Nobel-díj árnyékában jottányival sincs másképp. Beszélgetőpartnerei a kivételes tehetség és hivatásszeretet okán mindeme nehézségekkel megküzdve kivételes teljesítményt nyújtottak. A csoda az, hogy bár többnyire megkésetten vagy részlegesen, de kivételes elismeréshez is jutottak.

tudomány nők

Mindezt nem egy harcos feminista mondja. Hargittai Magdolna maga is nemzetközileg elismert kémikus, akadémikus, kutató-professzor. Másfél évtizede folytatja tárgyszerű és mindig empatikus beszélgetéseit, hogy megmutassa a „tudós nők” életének szépségeit és nehézségeit.

tudomány nők

Ferge Zsuzsa, szociológus akadémikus, tudomány nők emerita az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.