Megérkezett a mozdony

 Kategória Hírek

A Rózsapark szomszédságában került elhelyezésre az eddig Balatonbogláron a Vasutas üdülőnél hosszú időn át kiállított MÁV tulajdonú 275-040-es pályaszámú legendás gőzmozdony, amely annak idején a Nyalóka becenevet kapta. A mozdony 28,55 tonna, hossza 8,67 m, szélessége 3 m, magassága pedig 3,885 m.  Különleges közúti szállítóeszközön szállították a helyszínre, s március 15-én már a helyiek és az utazó közönség is láthatta. A község ezzel is a helyi vasúthoz kötődő közlekedéstörténeti értékeit, emlékeit szeretné továbbőrizni.

A legendás mozdonyból 1928-1940 közötti időszakban a budapesti MÁVAG gyár 148 darabot gyártott. Főleg személy- és tehervonatok továbbítására használta a MÁV a mellékvonalakon. Vonattovábbítás közben ezek a mozdonyok elérhették a 70 km/óránkénti sebességet is. Hivatalosan a gőzvontatás 1984-ben szűnt meg Magyarországon. Ilyen 275-ös típusú szobormozdony Nyíregyháza-Sóstón, Tiszafüreden a vasútállomáson és Budapesten a Vasúttörténeti Parkban is látható. Sóstón a tavalyi évben vasutasok újították fel a Nyalókát, mintegy 25 munkaóra alatt, ehhez a Vasutasok Szakszervezete Vasutas Kulturális Alapítványa nyújtott támogatást.

Balatonszemesen több muzeális jellegű jármű található, például a postakocsi, amely a Bajcsy-Zsilinszky utcai Postamúzeumban van kiállítva és a Fő utcában látható tűzoltó kocsifecskendő is. A védett és műszaki emlékként őrzött mozdony Balatonszemesre történő hozatalának megkísérlése 2011. nyarán kezdődött.  A helyszín már akkor is adott volt, a helyi vasútállomás melletti megüresedett teherkirakodó részen, a Rózsaparkban lévő játszótér mellett.

A mozdony birtokba vételének és átszállításának ügyében sok év munkája fekszik. A mozdony sérülésmentes emeléséhez, mozgatásához, szállításához a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium segítségét kértük, mivel ők rendelkeztek a megfelelő gépparkkal. Mind a Minisztérium, mind a MÁV képviselete végig támogatásukban részesítették a települést, a MÁV História Bizottság is Balatonszemes gondozására bízta a gőzöst. 2013-ban Műtárgy Birtokbaadási Szerződés megkötésére is sor került, melyben a Magyar Államvasutak Zrt. 15 évre birtokba adta Balatonszemes Községnek a mozdonyt. A megfelelő engedélyek beszerzésére, a technikai feladatokkal kapcsolatos egyeztetésekre folyamatosan került sor, ami nem volt egyszerű feladat.

Ezzel a kis visszatekintéssel bizakodunk, hogy a mozdony a végleges méltó helyére került az érdeklődő vasútbarátok, a helyi és az ide érkező nyaraló gyermekek és felnőttek nem kis örömére.

További hírek
Gyorsüzenet

Írj nekünk levelet, és rövidesen válaszolunk!

Másik kódot kérek! captcha txt

Írja be, hogy mit keres!