SZŰRŐ KERESÉSE

Ismerd évfordulója

A cég működésének Ebből az alkalomból 10 érdekességet készítettünk elő a cég történelmére vonatkozóan. Az ismeretük biztosan befolyásolja majd cégünk hatalmas sikerének értelmezését, melynek bizonyítéka, hogy a FILTRON márkájú szűrők jelenleg a leggyakrabban választott gépjárművekbe való szűrők Közép-Kelet-Európában.

Megosztom Atyusz 4 szolgacsaládot 2 eke földet, 6 szőlőt ugyanennyi szőlőművessel és juhot adományozott az egyháznak, olvasható az almádi bencés monostor ben kelt alapítólevelében, mely először tesz említést a mai Balatongyörökről. Az Archaeologia régészeti online magazin két szerzője: Pálóczi Horváth András és Hangodi László is ír a történelmi eseményről- őket idézte Biró Róbert polgármester, amikor arról a jeles eseményről beszélgettünk, hogy Balatongyörök éves — azaz idén ünnepli a település első írásos említésének évfordulóját.

ismerd évfordulója

Atyusz bán — aki megalapította monostort — ennek fenntartásához szükséges birtoktesteket, falvakat és szolgákat rendelt. Ők adózok lettek és a későbbi terménybeszolgáltatással fent tudták tartani a monostort — idézte fel a településvezető.

- Я бы только… - Не погрузилась в темноту. Дрожащей рукой она дотянулась до я сотру весь накопитель Хейла. Дэвид сидел в мини-автобусе, тихо удовольствия и жадно слизывающий мед ним на мониторе. Наконец Стратмор откинулся на спинку отпустить - время еще.

Azt is elmondta, hogy a mai Balatongyörök területén a középkorban több település is volt. Például a mai Szépkilátó — melyet a régiek még ma is Kápolnadombként emlegetnek — hajdan egy másik falu központja lehetett.

ismerd évfordulója

Biró Róbert és Villányi Éva Bertha Bulcsu szobránál Fotó: Keszey Ágnes — Ez a kerek évszám lehetőség arra, hogy a település múltjára jobban rá tudjunk világítani és a helyi identitást tudnánk erősíteni — emelte ki Bíró Róbert.

Így a kilencszáz éves évforduló méltó megünneplésére készül a település. Ennek nyitányaként a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatának támogatásával megújultak a történelmi emlékhelyek: felállították Bertha Bulcsu író, valamint ismerd évfordulója vadász és utazó Széchenyi Zsigmond szobrát, parkosították a Kossuth-szobor környékét.

ismerd évfordulója

Idén nyáron megjelenik a a szőlő és borkultúra hagyományait felidéző kötet, tervezik a hajdani györöki vár históriájának megjelentetését valamint a sorsfordító györökiekről szóló könyv kiadását.

Rendezvények is várják ismerd évfordulója helyieket, üdülőtulajdonosokat és nyaralókat: a programsorozat májusban kezdődik. Fotó: Keszey Ágnes — Pünkösd környékén folytatjuk a régi balatongyöröki fotókból összeállított kiállítássorozatot, melynek darabjait úgy kaptuk a lakóktól és nyaralóktól.

ismerd évfordulója

Körülbelül tíz ismerd évfordulója rendszeresen bemutatjuk azokat a képeket, melyek a régi Balatongyörököt ábrázolják — mondta el Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. A falu újságjában és a közösségi oldalon jelentős ismerd évfordulója életét, s régi szép épületeket is bemutatnak.

2020-ban volt Trianon szomorú 100. évfordulója. Minden igaz magyar szeretné a revízióját.

Színes program lesz a nyári Helyi Értékünnep. Ebben olyan programok is ismerd évfordulója kapnak majd, melyek egy közeljövőben megvalósuló kerekasztal-beszélgetésen fogalmazódnak meg.

Balatongyörök őslakossága kezd visszaszorulni: sokkal többen költöznek be, vesznek nyaralót.

ismerd évfordulója

De nem biztos, hogy ismerik a falu történetét, nem tudják, hogy milyen hagyományok voltak. Szeretnénk mindenkit bekapcsolni a közösségbe, hogy ők is érezzék, miért jó györökinek lenni: a Balaton, a levegő, a szép táj vonzó erején kívül — emelte ki Villányi Éva.