Német elöljárószavak

Ismerd dativ

Az egyik kategóriát az önálló birtokos névmások alkotják.

Ezeket akkor kell használnod, ha a birtok és a birtokos már ismert. Mivel tulajdonképpen a főnevet helyettesítik, főnév nélkül szerepelnek a mondatban. Ennek a típusnak a ragozása attól függ, hogy áll-e előtte határozott névelő, vagy sem. Ha igen, akkor úgy kell ragoznod, mintha főnév előtti gyenge melléknév lenne ezt a típust cikkünkben a továbbiakban nem részletezzük. Wo sind die Bücher?

Account Options

Das meine ist hier. Ha nem, akkor viszont a határozott névelőnek megfelelően alakul a ragozás, mivel ebben az esetben a birtokos névmás jelzi a birtok nemét, számát és esetét. Ehhez persze a névelők ragozását már tudnod kell. Hier ist ein Buch.

ismerd dativ

Ist es meines? Az enyém? Ja, es ist deines.

Dativ jelentése

Az önálló birtokos névmásokon túl léteznek jelzői birtokos névmások is, melyek előtt sosem állhat névelő, de utánuk mindig főnév szokott következni. Ragozásuk a határozatlan névelőkre vonatkozó szabályok szerint alakul.

ismerd dativ

Ich liebe meine Bücher. A birtokos névmások ragozása A Nominativ alak A Nominativ a németben ismerd dativ alanyeset. A magyar vagy az angol ismerd dativ ellentétben a németben a nem alapvetően meghatározza, hogy a birtokos névmásokat miképp kell ragozni.

Fontos, hogy a névmás alakját nem a ismerd dativ személye határozza meg, hanem annak a dolognak enni a férfiak tudják neme, amit birtokolnak.

Persze egyes szám 3. A mein önálló birtokos névmás alakjai ennek megfelelően így festenek Nominativ esetben: Például: Diese Katze ist nicht seine. A mein jelzői birtokos névmás alakjai pedig a következőképp alakulnak Nominativ esetben: Például: Seine Katze ist schwarz. Az ismerd dativ pedig egyenesen ki is halt, nyomokban csupán a személyes névmásoknál maradt meg. A németben más a helyzet, hiszen Akkusativ esetben ragozni kell a szavakat, így a birtokos névmásokat is.

Akkusativ esetben a mein önálló birtokos névmás alakjai a következők: Például: Ich lese gerne Bücher, aber ich habe seines noch nicht gelesen. Ich möchte deine Freunde auch besuchen, aber heute kann ich nur meine besuchen.

Vélemények

A mein jelzői birtokos névmás alakjai pedig az alábbiak Akkusativ esetben: Például: Ich habe mein Buch nicht gelesen. Ich besuche deinen Freund. A Dativ alak Az Akkusativhoz hasonlóan a Dativra, azaz a részes esetre is igaz, hogy a magyarban a hasonló viszonyt raggal fejezzük ki ez a -nak, -nek. Az angolban pedig elöljárószót szoktunk használni ilyenkor például: for, to. Az elöljárószók a németben is fontosak, hiszen rengeteg ismerd dativ vonz részes esetet.

Oder sie durch treffendere Formulierungen ersetzen. Dein Text wird besser. Damit du mehr Aufmerksamkeit bekommst und den Traffic abräumst. Der Deutschraum.

A teljesség igénye nélkül ide tartozik az aus -ból, -bőlbei -nál, -nélmit -val, -velnach utánzu -hoz, -hez, -höz és a seit óta. A mein önálló birtokos névmás alakjai Dativ esetben a következőképp alakulnak: Például: Mit wessen Auto fährst du?

ismerd dativ

Ich fahre mit meinem. Ich schenke ein Buch meinem Vater.

Tárgyesettel álló német elöljárószók

Was schenkst du deinem? A mein jelzői birtokos névmás alakjai Dativ esetben így festenek: Például: Sie lebt mit ihren Eltern. Bei meiner Ehre! A Genitiv alak Sajnos még nem értünk az esetek végére, hiszen a Genitiv, vagyis a birtokos eset sem maradhat ki a felsorolásból. Ahogy a neve is mutatja, ez az eset birtokviszonyt fejez ki. Ismerd dativ németben a birtokos eset nem csak a birtokviszony jelölésekor használatos, ugyanis sok elöljárószó is Genitiv esetet vonz — ilyen például a während alatt [időben]trotz ellenére és a wegen ismerd dativ.

Útmutató a német birtokos névmásokhoz

A mein önálló birtokos névmás alakjai Genitiv esetben az alábbiak szerint alakulnak. Ez a típus egyébként szinte alig fordul elő a nyelv használata során. A mein jelzői birtokos névmás alakjai Genitiv esetben pedig a következőképp néznek ki: Például: Das Buch meines Vaters ist aufregend.

Trotz deiner Beratung habe ich das Buch gelesen.

ismerd dativ

Hogyan tanuljuk meg mindezt? Szó, mi szó, a sok eset és a bonyolult ragozás nem könnyíti meg a német birtokos névmások megtanulását. Érdemes lehet összefoglaló táblázatot készítened, és az is hasznos, ha azt kinyomtatod, hogy mindennap rápillanthass néhányszor.

Próbáld meg bemagolni az alakokat szépen sorban: Nominativ, Akkusativ, Dativ, Genitiv esetben is! Gyakorlási technikák nem csak kezdőknek Gyakorlat teszi a mestert, a birtokos névmásokra pedig ez halmozottan igaz.

A birtokos névmások ragozása

Szerencsére ma már léteznek ismerd dativ n émet nyelvtanulási módszerek is, melyek akár az okostelefonodon is elérhetőek. A mobilapplikációk közt világszerte hatalmas népszerűségnek örvend az ingyenes Duolingo alkalmazás, amely nemcsak a nyelvtan, de a helyes kiejtés elsajátításában is segít.

Lefordítod a leírást magyar Magyarország nyelvre a Google Fordító segítségével? Nominativ - Übungen. Den Nominativ findet man auf die Frage: Wer oder was? Übungen: Nominativ-Akkusativ, Verben, Negation. Übungen zum Bestimmen des Nominativ.

Hasonlóan játékos nyelvtanulási formát kínál a Quizlet, amely a klasszikus szókártyás tanulást ülteti át az online térbe. Ahhoz, hogy megtanulj egy nyelvet, persze ma már ki zoosk online társkereső facebookon kell tenned a lábad az otthonodból.

A négy fal között is jobbnál jobb módszerek állnak rendelkezésedre.

Részesesettel álló német elöljárószók

A német igazi világnyelv, így aztán német weboldalak garmadájából válogathatsz. Érdekeljen akár a foci, akár a filmek vagy a tőzsde világa, biztosan találsz olyan weboldalt, amelyet szívesen olvasol majd nap mint ismerd dativ. Ugyanilyen hasznos, ha német nyelvű rádióállomások hallgatására váltasz, vagy elkezdesz megismerkedni a német filmművészet legjobb alkotásaival. Akármilyen okostelefonod is van, szinte biztos, hogy átállíthatod németre a megjelenítés nyelvét.